Novosti
Koji je bolji: Novi iPhone 6 vs. Galaxy Alpha Koji je bolji: Novi iPhone 6 vs. Galaxy Alpha Koji je bolji: Novi iPhone 6 vs. Galaxy Alpha Koji je bolji: Novi iPhone 6 vs. Galaxy Alpha Koji je bolji: Novi iPhone 6 vs. Galaxy Alpha Koji je bolji: Novi iPhone 6 vs. Galaxy Alpha Koji je bolji: Novi iPhone 6 vs. Galaxy Alpha Koji je bolji: Novi iPhone 6 vs. Galaxy Alpha Koji je bolji: Novi iPhone 6 vs. Galaxy Alpha
Ocijeni novost:

Koji je bolji: Novi iPhone 6 vs. Galaxy Alpha

Autor: | 10.09.2014 u 13:11

Usporedili smo najnoviji Apple iPhone 6 sa Samsungom Galaxy Alpha. Oba telefona imaju dijagonalu od 4,7 inča. Jesu li to jedine sličnosti?


Pogled na prednju stranu oba modela otkriva vrlo sličan dizajn - zaobljen, bez rubova, s istom strukturom jedinog detalja koji se ističe a to je središnja tipka ispod ekrana koja je kod iPhona okrugla. Ipak, oba proizvođača na toj tipki nude čitač otiska prsta s kojim je moguće i plaćanje. Što se tiče rezolucije ekrana, u tom smo dijelu očekivali ipak više od Applea. Ekran dijagonale 4,7 inča je u praktički HD rezoluciji (1334x750 piksela). S obzirom da Samsungu Galaxy Alpha nije flagship, jasno nam je zašto ekran nije barem Full HD 1920x1080. Istovremeno, proizvođači pametnih telefona predstavljaju quad HD ekrane rezolucije 2560x1440 piksela. Pogled na bok otkriva odlično finaliziran metalni aluminijski okvir koji se kod iPhonea 6 u zaobljenom stilu nastavlja na stražnju stranu dok je Samsung odlučio zadržati ravni rub. U svakom slučaju, kod oba telefona bočna strana zaslužuje čistu desetku. Straga ćete kod Samsunga naići na plastiku sa zanimljivim finišom dok se Apple odlučio vratiti svojim korijenima te koristi aluminij (kao na prvom iPhone 2G). U pogledu usporedbe debljine uređaja, Alpha je nešto tanja sa 6,7 mm, dok iPhone šestica mjeri 6,9 mm.


I Samsung je krenuo u smjeru smanjivanja ionako malih SIM kartica u velikim telefonima tako da oba koriste nano SIM karticu. Zbog više metala u izradi kućišta, iPhone 6 je nešto veće mase (129 naspram 115 grama kod Alphe). Spomenimo kako je i iPhone konačno prihvatio NFC tehnologiju u svoje telefone.


U procesorskom dijelu Samsung „rastura“ - koristi čipset Exynos 5 s osam jezgri (četiri Cortex-A15 rade na taktu 1,8 GHz, a druge četiri Cortex-A7 na 1,3 GHz) dok Apple koristi novi čipset A8 i dvojezgreni procesor Cyclone na taktu od 1,4 GHz.


U radno-memorijskom dijelu usporedbe Samsung je s 2 GB opet bolji od iPhonea 6 koji ima „samo“ 1 GB. Spomenimo i memoriju koja kod Samsunga (za čudo) nije proširiva - dolazi samo u verziji sa 32 GB dok se Apple „raspojasao“ u tom dijelu specifikacija i nudi 16 GB, 64 GB i čak 128 GB. Primjećujete kako više nema verziju sa 32 GB, ali uvode i prostranu od 128 GB.
Stražnja kamera je jača na Galaxy Alphi - Samsung nudi 12 megapiksela, a Apple ostaje na 8, ali konačno na kamere dodaje optičku stabilizaciju slike. Kupnjom iPhonea 6 dobit ćete dvije LED bljeskalice, dok ćete za selfie fotke imati samo 1,2 megapiksela. Samsung je tu velikodušniji i nudi 2,1 megapiksela. U vrijeme kada selfie kamere na pojedinim telefonima idu do 5 pa čak i 8 megapiksela, ove brojke su vrlo sićušne.


Apple iPhone dolazi s najnovijom verzijom iOS-a 8 dok ćete na Alphi pronaći već postojeći Android 4.4.4 KitKat.


Oba telefona u prodaju dolaze u rujnu. I dok je na pojedinim tržištima Galaxy Alpha već dostupna (u Hrvatskoj još nije), iPhone 6 u prodaju u europskim zemljama (u Njemačkoj, Velikoj Britaniji i Francuskoj) stiže već od 19. rujna 2014. Cijena za iPhone 6 za sada nije formirana u našoj zemlji, kao što cijena za Samsung Galaxy Alpha također još nije poznata.


Koji model odabrati? Koji je bolji? Iskreno, to je vrlo teško pitanje jer oba uređaja nude odličan dizajn i kvalitetnu izradu, ali ne nude the best of što se tiče aktualnih specifikacija.


S nestrpljenjem očekujemo testove / recenzije oba uređaja.


Apple

Komentari

miki

09. kolovoza 2015 - 16:57 Prijavi neprimjeren komentar

galasi alpha je bolji

miki

09. kolovoza 2015 - 16:56 Prijavi neprimjeren komentar

de molim te tvoj svi su mobiteli sranje odj

herceg

29. prosinca 2014 - 19:49 Prijavi neprimjeren komentar

Iphone je šminka samsung extra mobiteli

pero

09. prosinca 2014 - 22:11 Prijavi neprimjeren komentar

evo, Alpha stara 5 dana - u 8 sati mirovanja baterija sa 100% padne na 20% - jedna od bitnijih činjenica!!! Pravo pitanje je kome treba takav krš od mobitela...

mobitelshop.hr

23. studenog 2014 - 19:50 Prijavi neprimjeren komentar

I zašto uopće gurate Galaxy Alfu? Ne daje ga nitko u pretplatama, samo idu kao slobodni aparati i koštaju 5000kn, bar zasad nisu davali.

iphone 6 usporedjujte s Xperijom Z3 i LG G3 i u startu mu dajte lošije ocjene po apsolutno svim točama testa, jer ne spadaju u istu klasu telefona, osim po pogledima ljudi u kafiću sa stola do u trenutku kad ga stavite na stol, ili ako zapisujete broj od neke cure u disku..
P.S. iPhone 6 pri intezivnom korištenju telefona s 4,5 messangera koji se paralelnom koriste traži treće stavljanje na punjač u danu ako idete u krevet poslije ponoći.
Xperia Z2 u stamina modu bez problema drži dva dana na jednom punjenju sa svim istim appovima instaliranima kao iphone. +Xperija na 4,4 ima bar deset defaultnih aplikacija vise no iphone na 8.1.1

1 2 3 4

Odgovori


Moglo bi te i ovo zanimati...
 

Apple

Najbolji featuresi koje donosi novi iOS 10.2