Novosti
Android - sretnih 5 godina
Ocijeni novost:

Android - sretnih 5 godina

Autor: | 30.09.2013 u 21:31

Google Android iza sebe ima lijepih okruglih pet godina. Pokušajmo malo približit ovaj sustav te njegovu povijest onima koji su radoznali.


Google Android je svoj pravi život počeo 2008. godine kada je prodan prvi Android uređaj. Budući da je prije toga (2005. godine) Google kupio Android Inc. za ne toliko velikih 50 milijuna američkih dolara – cijela priča izgleda još malo zanimljivije.


Taj prvi model je bio HTC Dream unutar sebe imao Android 1.0 koji se mogao nadograditi na 1.6. I to je prvi početak Androida kao konkurencije na tržištu.


HTC je općenito jako dobro kolaborirao s Android sustavom kao npr. kroz Nexus 4 uređaj. T-Mobile G1 je inače u Njemačkoj koštao 330 eura bez ugovora, a tada je već Android 1.1 počeo „drmati“ scenom.
Iz davnina ...


1.1 je tako donio traku obavijesti te neki standardni set usluga kao što je npr. Gmail i početni zaslon s widgetima. Android Market je, za informaciju – 2009. godine imao tek 2000 aplikacija (danas je to Play Store).


Cupace 1.5 je došao kao melem na ranu, a HTC Magic se tu s podrškom za 2.0 te GPS kroisteći novi Cupace pokazao kao odličan izbor. Tada je to bio veliki "boom".


Brži i stabilniji, ovaj Android je ubrzao „okidanje“ fotoaparata te napravio put za 1.6 Donut. Ova inačica je pak poboljšala prepoznavanje teksta te podržala funkcije vezane uz višejezično korištenje.
Evolucija ...


Froyo odnosno 2.2 inačica se pozabavila integracijom Chrome V8 skripta te dodatnim poliranjem i to sve do Gingerbread inačice koja je nosila brojku 2.3.


Ova inačica je pak donijela totalno redefinirano sučelje, podršku za više rezolucije te bolju copy/paste manipulaciju tekstom. Android je osjetno bio brži.


U ovo vrijeme kada je već prošlo dvije godine u igru uskaču i drugi proizvođači kao što je Samsung i koji će do danas podržavati Google Android kao primarnu platformu.
Nostalgija ...


Honeycomb 3.0 je bio zanimljiv dodatak cijeloj priči budući da se nadogradnja nadovezala na poliranje sučelja, ali i s pokojim novim fleksibilnim uratkom poput podrške za vanjsku periferiju.


Zvuk se također poboljšao kao i povezivost putem USB sučelja. Honeycomb je dobio još nekoliko manjih nadogradnji te tako dobrano „začepio“ većinu rupa odnosno propusta u sustavu. Tako smo to i naveli u našoj seriji tekstova o povijesti Androida.


Nekako je najprirodnije odmah otići na Ice Cream Sandwich inačicu pod rednim brojem 4.1. Ona nam je još dosta svježa te je poboljšala mnoge stvari – pogotovo kad je u pitanju podrška za programere, novi izgled te jako dobra optimizacija.


Novi API je omogućio lakše programiranje, a rotacija ekrana je napokon radila kako treba. Puno bolje su se i prepoznavale virtualne tipke – sve je to ukazivalo na novi Jelly Bean koji nam je trenutno najbliži Android po datumu.


4.2 inačica je tako otišla još dalje po pitanju optimizacije, ali ovaj puta se i veliki značaj stavio na grafičko izvođenje budući da je Android sve više „igraća“ platforma na mobilnim uređajima.
Puno bolje ...


Opet poboljšana „Camera“ aplikacija, radilo se i na pretraživanju te opetovanom poliranju sustava te njegovog izgleda. Dodan je i Google Wallet za Nexus 7, laptopi su počeli briljirati koristeći 4.2 Jelly Bean.


Android Beam tehnologija je dobrodošla te u potpunosti podržana od strane 4.2 inačice koja je pak samo predigra za  inačicu 4.4 odnosno KitKat.


O KitKat inačici se ne zna previše osim da je očito kako su im motivacija bile mačke ili poznata čokoladica. Trebao se KitKat zvati Key Lime Pie no na kraju ništa od toga, a špekulira se dodatno jačanje mogućnosti rezerviranih za tablet računala te ponovno jako podupiranje gaming/grafičkih funkcija.


Google Play je pak, kao direktan proizvod korištenja Android sustava sada na jedan milijun aktivnih aplikacija te se rapidno širi. Što je s proizvodnjom ako su servisi zapečatili svoju poziciju?


Eto, Samsung Galaxy Note III. HTC One i LG G2. Još ima tu i ostalih tvrtki koje podržavaju Google Android no pogledajte samo ta tri imena. Ne predstavljaju li ona vrh mobilne industrije?


Ovo je bilo pet uzbudljivih godina za Android. Danas je postigao slavu kakvu mu nisu proricali mnogi, a budući da su njegovi kapetani dokazali svoje vještine – sigurni smo da će brod još dugo, dugo ploviti mirnim morem.


Google

Komentari

InCogNiTo

16. listopada 2013 - 14:07 Prijavi neprimjeren komentar

Treća verzija Androida nije "Cupace", nego "Cupcake".

nickname

01. listopada 2013 - 21:42 Prijavi neprimjeren komentar

htc je poizveo nexus one, a ne nexus 4.

Odgovori


Moglo bi te i ovo zanimati...
 

Google

Ovo su najviše preuzimane aplikacije za Android u 2016