Novosti
Google I/O 2012 – live
Ocijeni novost:

Google I/O 2012 – live

Autor: | 27.06.2012 u 13:07

Uživo iz San Francisca dolazi Google skupa s manifestacijom I/O 2012. Pratite prijenos uživo i otkrijte novosti o Androidu Jelly Bean, Google Playu te Chromeu.


Prvi znak novog događanja "Google I/O 2012" je podigao dosta buke. Naime ipak se radi o događanju koje otkriva Android Jelly Bean detalje te novitete o Google Driveu te Cloud uslugama.


Google I/O 2012 je moguće pratiti uživo putem video-linka, a mi ćemo iz minute u minutu izvještavati o novim stvarima koje dolaze iz istoimene tvrtke te sa samog mjesta prezentacije.


Gotovo više od sedam sati je preostalo do prvih informacija tako da jedino što sad možemo prokomentirati su komentari samih korisnika koji su nestrpljivi te "jedva čekaju da više počne".


13:06: Za sad nema previše komentara, ali i oni koji postoje su poprilično glasni. Protivnika Googlea trenutno nema, upitno je ako će ih uopće i biti.Nestrpljivi ...


18:17: Još samo deset minuta i Google I/O bi trebao početi. San Francisco je spreman!


18:30: Google I/O je počeo!


18:34: Po ustaljenom običaju dolazi do zastoja, no uskoro će livestream biti ... live!


18:37: Google je počeo s odbrojavanjem, 10,9,8,7,6,5,4,3,2 ... 1! Počeo je Google I/O 2012! Go, Google, go!Odbrojavanje ...

18:38: Suočeni s dosta lag-a kroz live stream ipak pratimo manifestaciju. Vick izlazi na pozornicu u San Franciscu!Počeo je ...

18:39: Pozdravlja više od milijun ljudi koji prate Google I/O livestream! Stvarno velika brojka, a tek je peta godina, žele napraviti Google I/O specijalnom manifestacijom. Ima iznenađenja!

18:40:
Vick kaže da je sve "u developerima", dakle Steve Ballmer stil - "developers, developers, developers". Zahvaljuje se nazočnima što vjeruju Googleu.
Ballmer style ...

18:40: Hotspotovi se moraju gasiti, Google uči iz grešaka drugih ...


18:41: Počeo je Android Keynote - glavni ciljevi su brzina,  kompatibilnost te mobilnost. Inovacije na tabletima će biti dio novog Androida.Vick je tradicionalan čovjek ...

18:42: Na svijetu postoji 400 milijuna Android uređaja. Prošle godine ih  je bilo 100 milijuna!

18:43: 12 novih Android telefona, svake sekunde, svaki dan, radi se o globalno mfenomenu.

18:44: Prikazana nam je karta Android sustava, gdje i kako se aktiviraju - Azija je veoma jaka te je tamo baza korisnika porasla za 50 posto!


Smješak uspješnosti ?
Ili sljedi neka velika najava?

18:45: Android Jelly Bean je službeno najavljen!!

18:46: Žele da bude jednostavan i pametan, nasljednik Ice Cream  Sandwicha te se platforma mora stabilizirati kao i optimizirati "projekt Butter" je taj projekt koji Dave Burke želi realizirati - potpuno novi  Android.

18:47: Jelly Bean će imati brži UI, to je bit projekta "Butter". Display refresh signal je povećan kroz framework. Sada je sve puno brže od touchscreen processinga do samih aplikacija.Bilo kuda - Android svuda ...

18:47: Nova tehnolgija unutar Androida je bolji rendering što znači da je skrolanje isto tako brže. Baš "kao maslac".

18:47: Jelly Bean će anticipirati vaše pokrete te tako biti puno bolji što se opoziva tiče.

18:49: Baterije će isto tako dobiti "vikend". Jelly Bean ima novi način prerade podataka kroz kernel koji olakašva rad procesora, ergo - baterija se štedi.Jelly Bean se vraća kući ... nastavak 4.1


18:50: Imamo priliku vidjeti dva uređaja s ICS-om i Jelly Bean sustavom  - Jelly Bean je stvarno puno brži i fluidniji. Slogan? "For butter, or worse". Zgodno!

18:51: Dotaknuli su svaki dio Androida, pa da vidimo - tu je novi homescreen, novi appscreen, lakše razmještanje aplikacija iz jednog u drugi homescreen, što se dogodi? Oh, sve se odjednom MAKNE i slika se namjesti prema ostalim elementima! Ako je Widget prevelik - tu je automatski resize!Sve na jedno mjestu s novim Androidom ...

18:52: Ako želite nešto maknuti s ekrana samo taj element "prebacite" prema gornjoj ili donjoj strani!

18:53: Tipkovnica sada uči izraze, riječnici su puno kvalitetniji!

18:54: Velika vijest! Tu je Google Voice Typing nešto kao Siri u drugačijem modusu rada i sve je integrirano u Jelly Bean!Iznenađeni? Voice Typing iz Googlea ...

18:55: Ooooh, bez veze na Internet Android prepoznaje riječi!

18:55: Offline Voice Typing ide za sada samo za engleski jezik no uskoro možemo očekivati i ostale. Žele da Android radi za sve. Perzijiski, Hindu i Thai jezici su novi jezici koje podržava!

18:55: Accessibility donosi novi gesture modus rada dakle za slijepe osobe. Tu je i bolja podrška za vanjske Bluetooth uređaje!


18:55: Jelly Bean omogućuje preview slika odmah nakon sekunde što ste ih  "uhvatili". Tkz. "Fast Preview". Tu je i novi dodatak - film strip view koji omogućuje brzo skrolanje slika!Olakšanje za galeriju ...

18:57: Android Beam, više od milijun NFC uređaja s podrškom za ovu  tehnologiju se prodaje tjedno. Novi način uparivanja je podrška za Bluetooth kroz Android Beam tkz. dvostruka veza za slanje i primanje u isto vrijeme.

18:57: Android notifikacije su prerađene, nove ikone, više informacija  te ih je lakše preraditi tj. urediti.Notifikacije više nisu problem ... like a boss!

18:58: Ne trebate više ići u kontakte kad imate propušteni poziv, samo  kliknete na "Call-up" iz notification izbornika! Isto vrijedi za sve  ostale aplikacije, npr. kasnite na sastanak - jedan klik i svi dobivaju  mail da ćete kasniti.


19:00: Notifikacije se same šire kada kliknete na njih, isto vrijedi i  za sve ostale stvari. Album art za multimediju je isto dobio pozornost - Google želi da vaši MP3 albumi budu puno kvalitetniji nego do sada.

19:01: Simple Tasks dio olakšava rad tako da pamti vaše reakcije na  određene aplikacije. Puno bogatiji je i integrirani pretraživač  aplikacija.

19:02: Google Voice je stvarno odličan na upit "Koliko je visok space needle?" daje točan odogovor. Isto vrijedi i za prikaz slika i ostalih  naredbi. Odlično. Radi na principu kartica, pa tako samo jednim skrolom  možete od slike doći na pretraživač i obratno.Ne brinite kada je sljedeći sastanak ...

19:03:
Novi Google Now serivis daje točne informacije u točno vrijeme te  je sve automatski. Koristi se vaša lokacija, kalendar i pretraživanje  (povijest). Ako Google Now "skuži" da ste tražili putanju do doma prema  jednoj cesti drugi puta će vam u to vrijeme pokazati cestu gdje nema  gužve. Isto vrijedi i za bus - javiti će vam kada je koji slobodan ili  dolazi na stanicu. Informacije o restoranima nećemo previše spominjati -  ako volite paštu i Google to zna, predložiti će vam dobre restorane koji  poslužuju takva jela. Dovoljno je samo nešto pretražiti npr. vaš omiljeni nogometni klub i Google će znati da njega volite/podržavate te vam dati informacije o njemu, automatski.Sinkronizacija ala' easy ...


19:06: Potreban je samo swype sa strane ili kliknuti na Search Bar. Tako pristupate Google Now servisu. U prezentaciji kaže da u 10 i 30 prezentator ima sastanak te nalazi stanice gdje treba napraviti tranziciju do kampa. Zna i da voli Giantse (football tim) te prikazuje gdje kupiti karte za sljedeću utakmicu te rezultate od jučer, prekjučer.

19:07: I to je to - Jelly Bean čeka, a Jelly Bean dolazi Galaxy Nexus i Motorola Zoom idu prvi, a dolazi .... sredinom mjeseca srpnja 2012. godine. SDK je već moguće preuzeti, dakle programeri navalite!

19:08: Najavljen je i PDK, low API za portanje na drugi hardver ako ste hardver developer. Biti će ga moguće preuzeti tri do četiri mjeseca prije beta inačice sljedećeg Android OS-a.


19:10: OK, prelazimo na Google Play. Ovaj Cloud servis je nešto što Google želi svakako proširiti. Više od 600 tisuća aplikacija je tamo!Golemi ekosustav Google Playa ...

19:11: 20 milijarde aplikacija je instalirano na uređaje, nevjerojatno. Zahvala developerima koji su krvožilni sustav ekosustava Googlea.

19:12: Android apps u 132 zemlje, besplatne aplikacije u 190 zemalja, veliki planovi koji su već ostvareni. Dolaze novi načini zarade na Google Playu kroz dodavanje novih partnera te tehnika plaćanja za aplikacije. Android Training je isto nešto što moramo pogledati - trening za nove korisnike i developere!

19:13: Tu je i App enkripcija, dakle na Jelly Beanu plaćene aplikacije će biti enkriptirane.  Tu je i Smart App, dakle nema više APK-a u cijelosti, sada se samo dijelovi APK-a koji se promijenio preuzimaju korisnici te se aplikacija nadograđuje u tim dijelovima.Cloud Messaging anyone?

19:14: Pobjeda za sve - poslužitelje, Google, korisnike, developere, podržava Gingerbread i nadalje (inačice), izgleda odlično.

19:14: Google Cloud Messaging će biti besplatan i nema quota limitacija. Developerima ide SDK, 20.000 pjesama možete
spremiti na Google Play, više od 4 milijuna e-bookova koje možete preuzeti ekspanzija se nastavlja!

19:15: Uz prodaju filmova, kupovinu te posuđivanje tu je i TV dio Google Playa dakle ako želite kupiti
seriju dok se vozite u autobusu - sada to slobodno možete napraviti. NBC, Disney, Sony Pictures i Paramount su samo neki od partnera.Od igle pa do lokomotive na Google Playu ...

19:16: Magazini poput Hursta dolaze na Google Play. Podrazumjeva se i premium magazini. Ima svega i možete gledati/čitati svugdje. Što se tableta tiče ...

19:17: Google je objavio parterstvo s ASUS-om, dakle novi tablet je tu! Nexus 7, tablet od sedam inča, radi s Google Playom i Jelly Beanom 4.1 Veoma je portabilan i tanak, a ima puno funkcija. Display je HD (1280x800), odličan za čitanje te video sadržaj. Quad Core CPU je isto tu, Wi-Fi, Bluetooth, žiroskop, oko 300 grama, baš kao i neka bilježnica. To je Nexus 7!Smiješak od tisuću riječi i Nexus 7 u ruci ... svaka čast


19:21: Iskustvo čitanje magazina na Nexusu 7 je odlično. Kao da sjedite u kafiću i listate magazin na stolu. Osim toga,
uređaj stalno pamti gdje ste stali. Slika je oštra i moguće je fokusirati istu.

19:22: Sadržaj se uvijek može širiti pa čak i pod cjenu multimedije, dakle kao da sami uređujete magazin
koji čitate. Odlično. Gledanje filmova i TV-a je isto tako dobro izvršeno. Stisnete samo na aplikaciju, otvori
se novi prozor s čistom slikom, bez puno opcija koje se tek otkrivaju kada vi to želite.Kao da imate magazin u ruci ... u biti imate ga u rukama jer s obje držite tablet ...

19:23: Nexus 7 ima novi recommendation centar koji će prikazati widgete koje vam Google predlaže,
te one koje zaista želite vidjeti. "What's this song" widget je novi widget kao Sound Hound koji prepoznaje pjesmu
koju čujete, a neznate joj ime. Download link odmah dolazi na zaslon.

19:25: Sve odlično izgleda na ekranu, baš je optimizirano. Ovo je prvi uređaj koji dolazi s Chrome browserom kao integriranim rješenjem. YouTube je isto optimiziran za ovaj "HD dlanovnik".Dobar projekt koji je dogurao daleko ...


19:30: Moguće se čak povezati s kamerom unutar nekog kafića i pregledati ako ima gužve, baš cool! Cijeli podaci se mogu i offline snimiti.

19:31: Google Currents je skup vijesti i artikala koji bi vas mogli zanimati. Možete podesiti da se otvara svaki put kad uključite Nexus 7. Podržava nekoliko desetaka jezika za automatski prijevod u svega nekoliko sekundi.

19:32: Odličan je i za gamere, igre se brzo izvršavaju, HD je odličan, sve je fluidno, a
ako bolje pogledamo i kontrole su odlično podešene za Android igre. Grafički prikaz za igre na tabletu do sada nismo
vidjeli kao što smo to uočili danas! Stvarno ... kapljice kiše, dim, krv ...Ni gameri nisi ostavljeni na cjedilu ...

19:34: Za 199 američkih dolara trenutno (oko 1.196,93 hrvatskih kuna), 25 kredita za Google Play je uklopljeno s uređajem te su tu  nekoliko igara, magazina te filmova. Od danas se može naručiti iz Australije i SAD-a, a pošiljke stižu sredinom srpnja 2012. godine.


19:34: Nova era u IT-u, kombinacija hardvera, softvera i hardvera. Projekt koji to donosi je Nexus Q.Nema gužve? Idemo ...

19:35: Dakle radi se o uređaju, spoju tri faktora. Uređaj koji se naziva Nexus Q izgleda poput
loptice. Npr. možete prisloniti na nju svoj Android uređaj i u roku par sekundi preuzeti sav sadržaj s nje.

19:36: Dizajn je unikatan, srce je OMAP čip kao u Galaxy Nexusu, 25 vatta je prisutno što je dobar output za zvuk,
a možete i streamati video sadržaj/glazbu kroz uređaj Nexus Q. Podržana je i "generalna hackabilnost", heh, ako nas razumijete što želimo reći ...Robot ili Nexus Q?

19:38: Možete čak izabrati koju glazbu u koju sobi želite reproducirati, zanimljivo. Odlično je što cijela stvar može biti i vizualno primamljiva - dok glazba svira, boje se na uređaju mjenjaju. Sve je moguće sinkronizirati.

19:40: U biti je ovo Cloud Jukebox, svatko može donjeti svoju glazbu, npr. netko dođe s mobitelom do vas i preseli svoju glazbu s Clouda na vaš Nexus Q. Jako dobro. Svatko može biti DJ.


19:42: U svakom trenutku glazba se može prekinuti i nadomjestiti nekom drugom iz playliste. Dakle, biti će svega, ali ako se ljudi slažu - mašina će odraditi svoje.Svatko "fura" svoje s Nexusom Q ...

19:43: Istu stvar možete raditi i sa filmovima. Dakle spojite se, pustite video da se prikaže i to je to. Princip ostaje isti kao i s glazbom. Uređaj prepoznaje gdje ste stali s filmom tako da lako možete napraviti "resume".Upao mu je u playlistu ...


19:44: Ne trebate više djeliti tipkovnice, samo prebacite sve s mobitela na Nexus Q. Prvi Social Streaming Device za 299 američkih dolara (trenutno oko 1.798,40 hrvatskih kuna), možete ga nabaviti s Google Playa. Dolazi u srpnju 2012. godine.


The End za danas ...

19:45: Gotovo! Goole I/O Keynote je završio!


Google

Komentari

Trenutno nema komentara.

Odgovori


Moglo bi te i ovo zanimati...
 

Google

Ovo su najviše preuzimane aplikacije za Android u 2016