Novosti
Nokia Lumia i Asha - tajna iza njihovih imena
Ocijeni novost:

Nokia Lumia i Asha - tajna iza njihovih imena

Autor: | 16.08.2012 u 14:33

Ako ste se ikad zapitali kako je i zašto je Nokia izabrala baš imena "Lumia" te "Asha" za svoju novu seriju smartphone uređaja onda svakako pročitajte ovu vijest.


Pogledajmo Intel Pentium procesore. Kako je došlo do imena "Pentium"? Da li ste se ikad zapitali takvo pitanje? Koliko god trivijalno bilo, donosimo odgovor na njega – recimo da se radi o "fun fact" anegdotama iz svakidašnjeg IT života.


Naime, istraživači tržišta unutar tvrtke Intel su dobili dojam (putem istraživanja, naravski) da se imena sa završetkom "tium" bolje prodaju jer su došli do zaključka kako je to ime zvonko te "ostaje u ušima" budućim kupcima. Jednostavno su smatrali da će se korisnicima svidjeti to ime i pogodili su.


Da li je Nokia pogodila? Možda je još uvijek prerano reći budući da mobiteli iz ove serije nisu još nisu ušli u veći opticaj no ipak smo saznali formulu koju je Nokia složila za dobivanje imena "Lumia" i "Asha".
"Cool" mobitel, slažete se?


Lumi na finskom znači "snijeg" no ako bolje pogledamo radi se o množini budući da je dodano slovo "A" na kraju riječi. Dakle radi se o mobitelu koji se doslovno zove "Snjegovi" (slobodno prevedeno na hrvatski iz finskog). Ima tu još prijevoda kao što su "Sniježnica"  i ostalo no izgleda da je Nokia tu stvarno htjela dati dio Finske domovine u cijelu priču.


Asha je druga priča, naime na Hindu jeziku to znači "nada", a budući da je ova obitelj mobilnih telefona došla u vrijeme kada se Nokia izvlačila iz određenih nepogodnih financijskih prilika – ima smisla. Budući da je Nokia Series 40 linija telefona bila uspješna s ovom multikulturalnom konotacijom su možda pogodili u još jednu "žilu kucavicu" korisnika iz drugih zemalja.
Asha nam se čini kao sve bolji izbor za poklon ženi, curi ... plus joj ispričate priču koju ste pročitali na Mobilu


E sad nas zanima samo što će Nokia marketing tim u Tajlandu napraviti budući da "mia" završetak tamo znači doslovno "žena" (ali sa nepristojnom konotacijom). Sve će vrijeme pokazati, ali da su maštoviti – to svakako jesu.


Nokia

Komentari

Trenutno nema komentara.

Odgovori


Moglo bi te i ovo zanimati...
 

Nokia

Nokia 6 će se prodavati i u Njemačkoj?