Novosti
Maraton test - Sony Xperia Tablet Z (2. dio) Maraton test - Sony Xperia Tablet Z (2. dio) Maraton test - Sony Xperia Tablet Z (2. dio) Maraton test - Sony Xperia Tablet Z (2. dio) Maraton test - Sony Xperia Tablet Z (2. dio) Maraton test - Sony Xperia Tablet Z (2. dio) Maraton test - Sony Xperia Tablet Z (2. dio)
Ocijeni novost:

Maraton test - Sony Xperia Tablet Z (2. dio)

Autor: | 22.08.2013 u 16:21

Drugi nastavak maraton testa Sony Xperiju Tablet Z stavlja na test multimedijalnosti.


U drugom nastavku našeg maraton testa Sony Xperije Tablet Z odlučili smo istražiti multimedijske mogućnosti, streamanje sadržaja s i na uređaj te neke specifične Xperia aplikacije.


Kroz sve mutlimedijske aplikacije na Sony Xperiji Tablet Z, poput Albuma, Filmova i Walkmana, moguće je postaviti streamanje sadržaja na uređaj s DLNA mogućnostima. Taj uređaj ne mora biti high-end televizor već su dovoljni najobičnije računalo koje pogoni Windowse i uključen Windows Media Centar s odobrenim mogućnostima streamanja. Prije inicijalnog konfiguriranja, ikona za Throw nije vidljiva, no nakon konfiguriranja preko postavaki jednog od multimedijskih programa, ikona se automatski pojavljuje u Albumu, Filmovima i Walkmanu čim prepozna da se na mreži nalazi uređaj sposoban za reprodukciju, što su u našem slučaju i laptop i televizor. Sama brzina učitavanja slike, glazbene datoteke ili videa na željeni uređaj ovisi naravno o veličini datoteke koju želimo streamati te o brzini mreže, no u našem slučaju slika se na zaslonu televizora ili računala pojavila za 2-3 sekunde, dok je glazba počela svirati za oko 5 sekundi. Pri izmjeni pjesama također postoji otklon među učitavanjima, no na sljedeću pjesmu smo tada trebali pričekati nešto manje, 2-3 sekunde kao i za sliku. Video se pak nešto duže učitavao, najčešće oko 10 sekundi, no nakon inicijalnog učitavanja, video se reproducirao bez zastajkivanja i bez pucanja veze.


Sony throw


Nakon što smo testirali reproduciranje sadržaja sa Xperije Tablet Z, red je došao i na streamanje sadržaja na nju. Jednako kao i kod reproduciranja na Windows računalo, za streamanje na Xperiju Tablet Z potrebno je imati Windows Media Player s odobrenim streamanjem. U ovom slučaju za streamanje nije potrebno da je uključen Windows Media Player već je dovoljno da je u njegov Library učitan sadržaj koji želimo streamati. Sva se glazba sortira kao i ona na uređaju, a streamanje počinje za 2-3 sekunde dok promjena pjesme također traje 2-3 sekunde. Slike je moguće streamati u aplikaciju Albuma, no nije moguće pristupiti svim folderima na računalu, već samo onim slikama i folderima koji su konfigurirani u odjeljak Slike na samom računalu. Brzina učitavanja ponovno ovisi o veličini slike i brzini mreže, no nama je za sliku od 8 megapiksela trebalo 3 sekunde. Slično kao i kod slika, video zapise je moguće streamati s računala samo iz onih foldera koji su konfigurirani u Windowsovom odjeljku video. Pri streamanju nisu problem ni veće datoteke u .mkv formatu pa smo tako bez problema mogli streamati datoteku Full HD rezolucije i 2,5 gigabajta bez zastajkivanja i pucanja veze. Učitavanje video sadržaja trajalo je oko 10 sekundi.


Sony streaming


Uz streamanje s i na DLNA uređaje, Xperia Tablet Z može bežično zrcaliti zaslon za udaljeni uređaj. Samo zrcaljenje moguće je putem Miracast standarda, koji je implementiran u neke televizore i multimedijske reproduktore. Zrcaljenje je moguće pokrenuti preko widgeta i nakon par trenutaka, na konfiguriranom uređaju za streamanje, prikazuje se slika koju vidimo na samom tabletu! Slika se prenosi relativno brzo, tek s ponekim zastajkivanjima kod nekih hardverski intenzivnijih radnji. Igre je moguće igrati, no zastajkivanja su izraženija.


screen mirroring


Sony nije štedio na proširivanju funkcionalnosti standardnog Androida pa je tako dodano podosta funkcionalnih aplikacija. Nama su najzanimljivije bile Sony Select, Socialife i Xperia link. Sony Select je aplikacija koja nam služi kao alternativa za preporučene aplikacije unutar Google Play Storea. Preporuke su personalizirane i ovise o aplikacijama koje smo instalirali, no na žalost preporuke glazbenih sadržaja nisu dostupne za Hrvatsku.


Sony select


Socialife je aplikacija koja istovremeno učitava sadržaj s Facebooka i Twittera u vrlo ugodno sučelje. Sofialife je posebice zanimljiv i koristan budući da službene aplikacije za Facebook i Twitter nisu optimizirane za prikazivanje na tabletima.


Sony Socialife


Najzanimljivija je Xperia Link koja nam vrlo jednostavno omogućuje dijeljenje Internet veze i SMS poruka na Xperiju Tablet Z s bilo kojeg Android uređaja, u ovom slučaju Xperije Z. Samo povezivanje ova dva uređaja bilo je vrlo brzo te je trebalo samo skenirati QR kod s ekrana Tableta Z na Z. Nakon par trenutaka, putem Bluetootha, bili smo spojeni na Internet. Budući da se ovdje radi o Bluetoothu 4.0 s brzim prijenosom podataka od 24 Mbit/s, sa surfanjem nismo imali nikakvih problema. Nakon prvog konfiguriranja, spajanje je moguće i preko jednog dodira na widget koji jedino zahtjeva da je na oba uređaja uključen Bluetooth.


xperia link


Sony

Komentari

Trenutno nema komentara.

Odgovori


Moglo bi te i ovo zanimati...
 

Sony

Sony Xperia s OLED ekranom