Novosti
Maraton test - Sony Xperia Tablet Z (3. dio) Maraton test - Sony Xperia Tablet Z (3. dio) Maraton test - Sony Xperia Tablet Z (3. dio) Maraton test - Sony Xperia Tablet Z (3. dio) Maraton test - Sony Xperia Tablet Z (3. dio) Maraton test - Sony Xperia Tablet Z (3. dio) Maraton test - Sony Xperia Tablet Z (3. dio) Maraton test - Sony Xperia Tablet Z (3. dio) Maraton test - Sony Xperia Tablet Z (3. dio) Maraton test - Sony Xperia Tablet Z (3. dio) Maraton test - Sony Xperia Tablet Z (3. dio)
Ocijeni novost:

Maraton test - Sony Xperia Tablet Z (3. dio)

Autor: | 27.08.2013 u 12:50

Xperia Tablet Z u trećem nastavku maraton testa dobiva novu verziju Androida. Donosimo kako napraviti upgrade na 4.2.2.


Tijekom našeg višetjednog testiranja Xperije Tablet Z pružalo nam se rijetko zadovoljstvo nadograđivanja Android uređaja na potpuno novu verziju Androida 4.2.2. Postupak i glavne razlike smo dokumentirali u nastavku.


Na samom uređaju nismo niti preko notifikacije niti preko same aplikacije za update dobili informaciju da je uređaj spreman za novi Jelly Bean bonbon. Tek kada smo Sony Xperia Tablet Z spojili na računalo automatski se otvorio PC companion te javio da nas čeka nova verzija. Datoteku za upload PC companion je skinuo za 30-35 minuta.


Nakon preuzimanja priupitani smo za suglasnost te je nakon toga krenula instalacija koja je trajala petnaestak minuta. Tijekom same instalacije tablet je bio isključen, bez ikakvog prikaza na ekranu. Završetkom updatea, bilo je potrebno samo odspojiti uređaj i upaliti ga.

Nakon malo duljeg paljenja nego inače, oko jedne minute, dočekao nas je poprilično sličan, no drugačiji lockscreen. Sat više nije na sredini već je pomaknut u lijevu polovicu ekrana i pretvoren je u widget. Widgete na lockscreenu kao što je običaj s 4.2 verzijom Jelly Beana možemo mijenjati te staviti vlastite, koji su prilagođeni prikazu na lockscreenu. Područje za otključavanje pomaknuto je u desnu polovinu ekrana, a sama mehanika otključavanja ostala je ista – potrebno je samo povući prst prema gore ili prema dolje te uz animaciju poput otvaranja venecijanera ekran se otključava.Ispod widgeta dodana je i vrlo korisna mogućnost odabira korisnika te se time na Xperiji Tablet Z mogu stvoriti korisnici kao na desktop računalu. Svi podaci i aplikacije korisnika potpuno su odvojeni i to do te mjere da dva različita korisnika mogu imati potpuno drugačije instalirane programe.


Launcher Xperije Tablet Z je također doživio promjene te su 4 prečaca pri vrhu pomaknuta malo niže kako bi se na sam vrh ekrana mogla smjestiti notifikacijska traka tipična za Android tablete s Android 4.2 Jelly Beanom. Donja, navigacijska traka ostala je poprilično „gola“, sadržavajući samo navigacijske tipke za nazad, home i multitasking.
U notifikacijskoj traci na novoj je verziji moguće konfigurirati vlastite prečace za postavke te je njihov broj povećan na maksimalno 10 umjesto dosadašnjih 5. Unutar lauchera, obje su trake transparentne, no u aplikacijama su crne. Sve u svemu, ova podjela na navigacijsku i notifikacijsku traku izgleda vrlo dobro, budući da se obje poprilično dobro stapaju s crnim obrubom oko ekrana i ujedno Android tablete približavaju Android mobitelima.Prečaci za Infracrveni daljinski upravljač i Sonyjeve tipične Small Apps također su uklonjeni iz navigacijske trake te se do njih može doći pritiskom na tipku za multitasking, baš kako je to i na Sony Xperiji Z.


Uz launcher i lockscreen Sony Xperije Tablet Z, promjene su doživjele i Walkman, Album i Movies aplikacije. Većina promjena više je estetske prirode s ponekim zakrpama.
Maraton test - Sony Xperia Tablet Z (1. dio)


Maraton test - Sony Xperia Tablet Z (2. dio)


Sony

Komentari

Trenutno nema komentara.

Odgovori


Moglo bi te i ovo zanimati...
 

Sony

Sony Xperia s OLED ekranom