Novosti
Maraton test - Sony Xperia Z (4. dio) Maraton test - Sony Xperia Z (4. dio) Maraton test - Sony Xperia Z (4. dio) Maraton test - Sony Xperia Z (4. dio) Maraton test - Sony Xperia Z (4. dio) Maraton test - Sony Xperia Z (4. dio) Maraton test - Sony Xperia Z (4. dio) Maraton test - Sony Xperia Z (4. dio) Maraton test - Sony Xperia Z (4. dio) Maraton test - Sony Xperia Z (4. dio)
Ocijeni novost:

Maraton test - Sony Xperia Z (4. dio)

Autor: | 13.05.2013 u 14:20

Nakon prošlog nastavka u kojem smo obradili NFC tagove, navigaciju i programe za ćaskanje, donosimo detaljniji test 13-megapikselne kamere i Mobile Bravia 2 Enginea.


Kako bi se diferencirao od ostalih, Sony je u Xperiju Z ugradio Exmor RS slikovni senzor s implementiranim BSI svjetlosnim senzorom, sličnim onome kakvoga nalazimo u Sonyjevim DSLR kamerama, no u mobilnoj izvedbi. Sony tvrdi da bi u takvoj konfiguraciji Xperia Z trebala imati jednu od najboljih kamera na tržištu, pogotovo kada se radi o noćnim slikama.


Nakon pokretanja kamere za nešto više od 1 sekunde dočekuje nas jednostavno sučelje koje krije mnoge napredne funkcije. Mod za slikanje i mod za video nisu odvojeni već sučelje sadrži tipku za slikanje, odnosno snimanje videa. Uz superior auto mod slikanja nije potrebno više razmišljati koja bi postavka bila idealna za slikanje u određenim uvjetima već Xperia Z automatski podešava profil koji bi najbolje odgovarao. Ova funkcija nije ništa novo, i drugi proizvođači ju također nude, no na Xperiji Z, dijelom zahvaljujući velikom broju preddefiniranih profila, dijelom zbog Exmor senzora, profili se odabiru točnije, tj. više su prilagođeniji situaciji.

Pored superior auto mod slikanja dostupan je i normalan način u kojem ipak imamo više slobode što se tiče postavki. Tako je moguće odabrati ISO vrijednosti, ekspoziciju, stabiliziranje, mjerenje fokusa, HDR i druge napredne postavke poput slikanja smijeha, touch-to-focus itd. Xperia Z se također od konkurencije razlikuje po brzini prikaza, koji je toliko brz da se prikaz na ekranu pojavljuje gotovo trenutno. Dostupan je također i burst način slikanja čija brzina ovisi o kvaliteti i rezoluciji slike koju želimo uhvatiti. Mi smo odlučili slikati srednjom kvalitetom u rezoluciji 3920x2204 (16:9) piksela te smo uspjeli uhvatiti 45 slika u oko 30 sekundi.
HDR slikanje odavno više nije novost, no Xperia Z je trenutno jedini uređaj na našem tržištu koji podržava HDR video snimanje. Razlike spram redovnog i HDR snimanja su i više nego očite, kontrast je veći te su time boje izražajnije. Xperia Z nije imala nikakvih problema sa snimanjem HDR videa u Full HD rezoluciji unatoč većem opterećenju procesora te je dobivena snimka bila konstantnih 30 sličica u sekundi. Uz snimanje, moguće je i slikati sliku maksimalne rezolucije 1 megapiksela, no to ne znači da se jedna od 30 sličica u sekundi pohrani kao slika, već se slika posebno slika i obrađuje, a moment kada se slika uhvati prođe gotovo neprimjetno, tek s jednim kraćim ispadom par frameova.


Druga generacija poznatog Sonyjevog Bravia Enginea donosi dodatna poboljšanja u kontrastu, bojama, smanjenju šuma i dodatnom filtru oštrine. Napredak se postiže analiziranjem prikaza na ekranu prije nego li se on prikaže te se vrše preinake kako bi slika bila što zornija i intenzivnija. Moglo bi se reći kako se ovdje radi o inteligentnom prikazu koji se automatski prilagođava kako bi se pokazao na najbolji mogući način. Razlika je očita samim uključivanjem ove opcije te vidno poboljšava nominalno slabiji kontrast ugrađenog TFT LCD zaslona. Kao kod HDR-a pri snimanju, tako i kod korištenja Mobile Brava Engine 2 nismo osjetili nikakav pad u performansama, čak ni kod igranja zahtjevnijih igara.


Sony Xperia Z - test video bez HDR-a:Sony Xperia Z - test video s HDR-om:

 


Maraton test Sony Xperia Z (1. dio)


Maraton test Sony Xperia Z (2. dio)


Maraton test Sony Xperia Z (3. dio)


Sony

Komentari

Trenutno nema komentara.

Odgovori


Moglo bi te i ovo zanimati...
 

Sony

Sony Xperia s OLED ekranom