Novosti
Mobilni gladijatori – Android Ice Cream Sandwich i iOS 6
Ocijeni novost:

Mobilni gladijatori – Android Ice Cream Sandwich i iOS 6

Autor: | 14.06.2012 u 3:03

Dva velikana. Jedan iz Googlea, a drugi iz Applea. "Sukob" dvije potpuno različite politike i načina rada. Usporedili smo dva najpopularnija mobilna OS-a.


Čudotvor  iz redova iUređaja protiv drugog "čudomiksa" koji je iz ničega postao najpopularniji operativni sustav današnjice (barem za smartphone). Jedna strana je sinonim za Apple, a druga za Google (neovisno o popularnoj tražilici istoimene tvrtke).
S pravom možemo reći da se radi o dva moderna mobilna
gladiatora ...


Kako usporediti ova dva sustava, a da se ne "ogriješimo" na jednu ili drugu stranu? Biti ćemo konkretni i pomalo kritični no tako ćemo zapravo znati tko u biti ima bolju funkcionalnost, više opcija te koji je OS u srži kvalitetniji.


Odmah u startu moramo naglasiti da je Android open source projekt (više-manje) što mu daje dozu prednosti budući da ga je moguće urediti do tančina (custom ROM-ovi). Na drugu stranu – iOS je u svojoj domeni poseban te godinama drži distinktivan "look".


Aplikacije


Što se aplikacija tiče – Apple pridonosi s 650,000 aplikacija za iOS dok Android ima 450,000 – obje brojke nisu za podcijeniti. Ipak, iOS je nešto bolje optimizirao svoj aplikacije za tablete te pruža bolju korisničku podršku što nije uopće čudno za jedan komercijalni OS.I novi iOS 6 je tehnički jedna velika aplikacija ... stariji brat svim ostalim manjim aplikacijama na tom OS-u


Znamo da bi neki na silu htjeli "zavezati kuglu za nogu Applea" no to nije moguće. Ono najbitnije je upravo da tvrtka iz Cupertina nastavlja i dalje s razvojem svojih jedinstvenih aplikacija. Žalosno je samo što ni najveći holivudski scenaristi ne bi mogli naći dozu intuitivnosti kod nekih aplikacija koje se plaćaju no to je već drugi par rukava u ovom trenutku.


Sinkronizacija browsera tj. Browser Sync je na Ice Cream Sandwichu izveden s Chrome browserom gdje je podatkovna sinkronizacija napravljena između vas i desktopa - tabovi, bookmarksi itd.). Apple iOS 6 ide malo dalje – otvorite tab u Safariju na desktopu i on se sinkronizira sa svim iOS uređajima.
Android Ice Cream Sandwich je "prirodno" prepun aplikacijama ...


Suma summarum? Ako brojite krvna zrnca svakoj Android aplikaciji onda je situacija – svakakva. Ako ne, onda ćete svakako uživati.


Plaćanje putem mobitela


iOS 6 ima Passbook koji svakako dobro proračuna i razmjesti vaše bonove ili kreditne kartice skupa s GPS—om koji dodaje mnoštvo informacija. Na žalost nekima se ovaj način čini nesigurnima (pogotovo kod spominjanja NFC tehnologije) i pomalo traljavim no pokazao se kao dobar način plaćanja putem iOS-a. Znate što kažu za ružno pače? Pa eto – pretvorio se u labuda.Google Wallet


Android je "omađijan" Google Walletom, a autor ovih redaka također – isprobavanjem se dolazi di zaključka da možete platiti samo neke stvari i to samo negdje. Ideja je odlična, operateri je sve više podržavaju no NFC opet usporava stvar. A kad mnogi saznaju da im treba "third-party" aplikacija onda odustanu. Ipak, ovdje Android kaska no sigurni smo kako će stignuti na prave tračnice (ili na pravi vlak?).


Maps


Kad smo već na području mreže svih mreža, Apple je dobio svoju  "Maps" aplikaciju te se ponosi njezinim sučeljem – i to sa pravom. Puno je tu informacija o prometu, gradovima te je implementiran i sam Siri koji vam govori gdje što i kako.


Neizbježan je i 3D modus rada s vektorskom grafikom, ali ipak zbog 4G naravi aplikacije – radi baš kako treba na isključivo na 4G uređajima, a taj bi trebao biti upravo nadolazeći iPhone 5.


Što se Androida tiče – zna se, Google Maps je standard te je sasvim sigurno kako ga stvarno mnoštvo ljudi koristi. Tu je mnoštvo toga – putokazi, pokazivači smjerova za vožnju automobila, bicikle ili slobodnog hoda, a nije loš niti mapping muzeja, trgovina i sličnih mjesta.
Novi dizajn Google Maps aplikacije


3D flyover je prisutan, malo je "manje moderan" nego u iOS-a 6 no izgleda zanimljivo i što je veoma bitno – precizno. Street View vam pokaže pravo mjesto, pravu sliku i to čini svakog korisnika zadovoljnim. Ne radi se o devetoj umjetnosti  - u to budite sigurni, no eto što se "Maps" aplikacija tiče, svi oni jedu iz iste izdubljene tikve.


Ušteda energije, pristupačnost


Što se iOS-a 6 tiče – popravio je dosta stanje s baterijom. Ne možemo vam trenutno reći koliko točno, ali procjene prvih korisnika su dosta dobre – od 10 do 15 posto. I naravno ne radi se o "fejk" stvari tipa "manje opterećenja za više baterije" već je programski kod redefiniran i to je jedino pravo rješenje.


Što se pristupačnosti tiče – Apple tu vodi politiku "podjeli pa vladaj". Prvo imate stvari koje su kroz iTunes dostupne i pristupačne, a onda imate jednu opciju koja se sakrila negdje u sustavu i ne možete je naći danima. Uglavnom – solidno.


Android je ovdje jako dobar. Naime, Gingerbread je imao svojih problema, a pogotovo Eclair no nakon Ice Cream Sandwicha sve je izgledalo još gore . Dok nije došla inačica 4.0.4. Skrivena iza malih brojki preporodila je energiju svih Android uređaja diljem svijeta i radi se o velikom pomaku vrijednog divljenja (u pitanju su sati i sati).


Android je rođeni "štedljivac" - ako pričamo o ICS-u


Pristupačnost je drugo ime Androida tako da eto  - možemo samo reći da ćete sve naći i sve moći ako želite i to uz puno manje muke nego na drugim operativnim sustavima. Ako ne – odite na mrežu svih mreža, koliko korisnika Androida ima prije ćete dobiti odličan odgovor i rješenje problema nego u nekoj komercijalnoj korisničkoj službi  (zgodno nazvanoj "KKS").


Glasovne naredbe


Apple je ovdje napravio solidan posao s aplikacijom Siri te se sam Siri kao takav poboljšao na novom iOS-u. Osim toga dostupan je i za iPad te sve više razumije dijalekte i ono što zapravo želimo reći. Postao je sinonim za "stranu imitaciju" i to treba poštivati, radi se o dobroj funkciji.


Android Voice Actions je bio slabo reklamiran, slabo promoviran i na kraju  pomalo zapušten. Po nekim stvarima IRIS i AVA su puno bolji, pogotovo na Ice Cream Sandwichu no u svakom slučaju je rame uz rame kad je Siri u pitanju. Ovdje su oba operativna sustava dosta podjednaka.


Broj mogućnost


Izjaviti kako iOS 6 oskudijeva novitetima ne bi bilo pametno budući da bi to bila potpuno lažna konstatacija. DND modus rada, poboljšan dizajn izgleda cijelog OS—a koji donosi i mogućnost da primate samo pozive od određenih osoba su jako lijepa stvar. Ipak, možda smo očekivali malo raznoliki arsenal, ali svakako je velik.


Android Ice Cream Sandwich je puno bolji po ovom pitanju zbog velike grupe individualaca koji rade na Android (tkz. AOSP) projektu. DND modus rada nije tu, ali je zato ergela svakakvih mogućnosti – od snimanja poziva što je bilo rak rana samog Androida pa pamćenja zadataka/akcija te njihovog automatiziranja. Ubacite tu neki custom-ROM i imate "supermobitel".


Ikone i SMS


Što se izgleda tiče – Apple je tu oduvijek igrao odličnu igru. iOS 6 nema "live tiles" kao Windows OS no zato koristi dosta lijepo napravljene statične ikone, a informacije su kratke, dobro složene i raspoređene po sučelju. Neki su očekivali više, ali mi smo i više nego zadovoljni. iMessages je ostao isti – pomalo zbunjujući  no sada barem dobro radi i integriran je s iChatom.Klasični set ikona koje možemo naći na Androidu


Widgeti, Widgeti i Widgeti (u stilu popularnog lika Microsofta - Stevea Ballmaera) – to je stvar Androida koja zaslužuje da se prvo slovo piše velikim. Ne samo da omogućuju brzi pristup odličnim funkcijama pa i samoj SMS aplikaciji. Android je sam po sebi proširiv do krajnjih granica pa eto --- i bez ostalih drangulija radi ono što treba  - eksterna aplikacija (npr. GO SMS Pro) i neki Widget – imate  sve što se poželjeti može.


Optimizacija


OK, znamo da su mnogi bacali drvlje i kamenje po Appleu u prvim beta stadijima "Mountain Lion" inačice Appleovog OS-a no nitko im ne može zamjeriti. Barem ne previše – jer teško je ustabiliti ovako napredan OS koji ima i dosta restrikcija.
Hands on uvijek dobro dočara rezultate optimizacije ...


Moramo znati da u novom iOS-u stvari idu puno brže, fluidnije i nema nikakvog zamornog zatezanja. Možda je hardver, ali možda je stvarno i softver napokon "onakav kakav bi trebao biti". U svakom slučaju - iOS 6 je dobro optimiziran. Sretnim spletom okolnosti bi mogli dobiti i više nego što smo se nadali.


Android opet uskače po svojeg jockera s klupe – ROM-ovi. Custom naravno. Naime, naići ćete na 150 različitih ROM-ova koji koriste  Ice Cream Sandwich i 50 će ih doslovno "letjeti", a ostali će biti spori. No ipak, onaj "out-of-the-box" Ice Cream Sandwich nije puno bolji nego Gingerbread inačica tako da eto – Google je samo napravio solidan posao, a sve ostalo radi zajednica koja voli ovaj sustav. I iskreno – neka ostane tako jer rade pakleno dobru rabotu.


Na kraju  - ne želimo biti sudci. Svatko svojeg konja hvali – tako kažu i najstariji te najmudriji. No ipak se nadamo da smo vam i prije nego je vrijeme to konkretno dopustilo uspjeli dočarati nekakvu usporedbu dva ogromna operativna sustava o kojima ovisi mobilna industrija.


Zanimljivosti

Komentari

Trenutno nema komentara.

Odgovori


Moglo bi te i ovo zanimati...
 

Zanimljivosti

10 najbržih mobitela u 2016