Novosti
Najvažnije mobilne stvari u 2012. godini
Ocijeni novost:

Najvažnije mobilne stvari u 2012. godini

Autor: | 02.01.2013 u 14:33

Od novog Android operativnog sustava Jelly Bean pa do dolaska LTE mreže u Hrvatsku. 2012. godina je bila zanimljiva, a za vas imamo retrospektivne vijesti koje će to potvrditi.


Kada vam netko spomene 2012. godinu – na što vas to asocira? Nas prvenstveno asocira na činjenicu da je te godine prodaja mobitela u Republici Hrvatskoj bila sazdana od pedeset posto modernih, novih pametnih telefona (smartphone).


Isto tako smo se upoznali s novim pojmom – "phablet" kojeg predvode dva smartphone uređaja s tim karakteristikama – Samsung Galaxy Note i Galaxy Note II. Ovaj termin ćemo sve više viđati na Mobil.hr portalu budući da pratimo najnovije trendove i nove mobilne uređaje koji lagano, ali sigurno i kvalitetno poprimaju takvo naličje. Još neki od primjera su – Droid DNA i LG Optimus Vu.


Ovakvi uređaji imaju mogućnosti tablet računala i modernog smartphone uređaja u jednom kućištu na jednom uređaju. Phablet često dolazi sa stylus olovkom za interakciju te su ovakvi uređaji gabaritima veći od običnih smartphone uređaja, ali manji od klasičnih tablet računala.


2012. godina je donijela i novi Android Jelly Bean koji je usavršio još jednu generaciju Android uređaja.  Prvi puta je službeno predstavljen 27. lipnja 2012. godine i cilj je bio poboljšanje funkcionalnosti i performansi Android uređaja. Svakako pročitajte našu Jelly Bean recenziju koja je provedena uživo na Google I/O okupljanju.
Jelly Bean je još jednom pokazao moć Androida ...


LTE bio dio koncesije koju je HAKOM povjerio teleoperaterima – Vipnetu i Hrvatskom Telekomu. LTE mreža kao inovacija na polju mobilnih tehnologija je tako briga ovo dvoje vudrenih teleoperatera do 2024. godine. HT i Vipnet su u međuvremenu pokazali  nekolicinu odličnih projekata koji nam daju nadu za bolje mobilno sutra. HTC One XL je prvi LTE uređaj u Hrvatskoj koji smo mogli kupiti u 2012. godini.


Tele2 je 2012. godine predstavio tarifu "Revolucija" koja je prvo dočekana s lovorikama da bi potom bila preispitana od strane korisnika i medija zbog očitih nepravilnosti u vezi besplatnih minuta.  Tomato je isto predstavio "jaču" tarifu za najzahtjevnije – "Žestoka".
Tarifa "Revolucija" je obilježila 2012. godinu ...


iOS 6 je uzburkao mnoge duhove. Mnogima se nije svidio, ali sveukupno gledano – novi Apple OS je prihvaćen "tek solidno". Apple iPhone 5 je to pokušao potvrditi no većina je s prijezirom gledala na novi model koji je opet skup, odveć skup za jednog malog građanina Hrvatske s "normalnim" primanjima.


Došao je i Galaxy S III – mobitel o kojem smo tako jako željeli pisati i isprobati. Čim nam je došao u ruke recenzirali smo njega i Samsung Galaxy Note II. I moramo reći – uživali smo u tome.


Na kraju 2012. godine smo imali prilike čuti prve informacije o Galaxy S IV uređaju, doživjeti još jedan uspješni VIDI WEB TOP 100, ugledati nove Sony Xperia modele, ali i dočekati dvadeset godina komercijalnog SMS-a.


iOS 6 za boljitak Apple klike u 2012. godini, ali i narednim ...


No ipak nije sve bilo tako lijepo i bajno. Barem za neke. Nokia nakon 14 godina uspjeha i nekih od najpoznatijih mobilnih modela ikad pada – IDC je to više puta istaknuo, a budući da smo dužni obavijestiti čitatelje o padu kvalitete neke tvrtke – o tome smo često pisali.


I na kraju moramo zahvaliti svima koji su nas vjerno pratili tijekom cijele 2012. godine – mjesečno smo imali iznad 300 tisuća jedinstvenih posjetitelja s naglaskom na mjesec prosinac kada smo doživjeli vrhunac – preko 350 tisuća!


Bili i ostali jaki ...


Još jednom vam želimo sretnu i mirnu novu 2013. godinu s nadamo da ćete s istim žarom, voljom i interesom pratiti Mobil.hr portal, slati nam komentare i sugestije te čitati recenzije naših privrženih novinara čiji je primarni zadatak dati što više mogu vama – krajnjem čitatelju. Svakako posjetite i Mobil.hr forum na kojem također bilježimo veliki interes i aktivnost što nas svakako čini dužnima da radimo bolje i više. Pa neka bude bolja tri puta nego što je bila prošla!


Zanimljivosti

Komentari

Trenutno nema komentara.

Odgovori


Moglo bi te i ovo zanimati...
 

Zanimljivosti

10 najbržih mobitela u 2016